
#6: Opgroeiruimte
Samenwerking tussen gemeenten en bewonersinitiatieven is een relatief nieuw fenomeen. Wat kan je van elkaar verwachten? En hoe kan je elkaar het beste ondersteunen?
In deze aflevering onderzoeken we wat de voorwaarden zijn voor een geslaagde lange termijn samenwerking tussen gemeenten en bewonersinitiatieven. Gasten van deze aflevering zijn Anke Delfos (gemeente Almere) en Peter Vos (Energiecoöperatie Sterk op Stroom)

#5: Wat is een energie-gemeenschap?
In de toekomst – zo verwachten experts - zijn burgers niet alleen afnemers van energie, ze zijn ook opwekker, deler en eigenaar. Dit doen zij samen met andere burgers en lokale ondernemingen vanuit zogeheten ‘energiegemeenschappen’. In deze aflevering onderzoeken wat deze transitie naar energiegemeenschappen betekent voor participatie.

#4: De mens in participatie: de gemeente
Participatie vraagt van de gemeente om uit de comfortzone te stappen en oude gewoonten los te laten. Ambtenaren zullen de aandacht moeten verplaatsen naar het onderhouden van een goede relatie met inwoners. Hebben zij de juiste mindset, kennis en capaciteiten in huis?

#3: De mens in participatie: buurtbewoners
Participatie gaat in de kern over mensen die samen tot een oplossing komen, met of zonder dat de gemeente daarbij betrokken is. Wanneer de gemeente betrokken is, spelen aspecten van menselijk contact vaak een doorslaggevende rol. Hoe zorg je bij participatie voor een goede onderlinge relatie?

#2: Hoe start je eigenlijk met participatie?
Iedereen weet, een goed begin is het halve werk. Maar hoe start je met participatie? En misschien nog wel belangrijker, wie zet de eerste stap? In deze tweede aflevering van PARTICIBETER kijken we wat je kan doen om een vliegende start te maken.

#1: De rol van de gemeenteraad
Wat heeft een raadslid te zoeken bij een participatietraject? Meer dan je denkt. Als raadslid bepaal je namelijk volgens welke spelregels een participatietraject in de gemeente verloopt. Daar gaan we het in deze eerste aflevering over hebben.